Badkamervinyl Versus Linoleum

Badkamervloeren moeten veerkrachtiger zijn dan andere vloeren in uw huis. Als u geen budget heeft voor hoogwaardige tegels, zijn meer kosteneffectieve alternatieven vinyl en linoleum. Beide zijn veerkrachtig en hebben veel gemeenschappelijke kenmerken waardoor ze uitwisselbaar zijn. Vinyl en linoleum hebben enkele significante verschillen.

In dit artikel zullen we kritieke punten tussen deze twee materialen bespreken en hun belangrijkste verschillen achterhalen.

Het Belangrijkste Verschil Tussen Vinyl En Linoleum

Laten we eerst de geschiedenis van zowel vinyl als linoleum doornemen. Linoleum bestaat al sinds de jaren 1860 en werd uitgevonden door rubberfabrikant Fredrick Walton. Modern linoleum is samengesteld uit lijnzaadextract dat lijnzaadolie wordt genoemd. Eenmaal verwerkt, is het zeer flexibel en duurzaam, waardoor het een ideaal materiaal is voor het maken van vloeren. Authentiek linoleum is ook een volledig natuurlijk materiaal gemaakt van een combinatie van hernieuwbare ingrediënten zoals houtstof.

Eugene Baumann, een chemicus, ontdekte vinyl (PVC). Waldo Lonsbury Smon maakte in de jaren twintig onbedoeld PVC, een bruikbaar materiaal. Een van de kritische voordelen van PVC uit linoleum is de goedkopere constructie en marktprijs.

Vinyl is gemaakt van giftige chemicaliën en is een punt van zorg sinds het werd geïntroduceerd als alternatief voor linoleumvloeren. Bovendien worden de meeste stoffen die vaak aan PVC worden toegeschreven, als kankerverwekkend beschouwd. Vinyl kan ook niet op de juiste manier worden weggegooid zonder het milieu in gevaar te brengen.

Verschillen Tussen Vinyl En Linoleum

Vinyl:

  • Dit is de goedkoopste optie en kost meestal tussen en per vierkante meter aan tegels en platen.
  • Het is bevestigd met behulp van een ingebouwde lijm.
  • Meestal waterdicht.
  • Ongelooflijk gemakkelijk schoon te maken.
  • Het kan tot 10 jaar meegaan.

Linoleum:

  • Kostbaarder met een prijsbereik van tot per vierkante meter voor tegels en tot per vierkante meter voor platen.
  • Het wordt geïnstalleerd met een lijmkam.
  • Meestal waterbestendig, maar het wordt aanbevolen om een sealer aan te brengen. Je moet regelmatig sealer aanbrengen.
  • Makkelijk schoon te maken.
  • Het kan tot 40 jaar en langer meegaan.

Linoleumvloeren Voor Badkamers

Laten we een aantal dingen verduidelijken. Dit zijn de voor- en nadelen van het installeren van linoleum in uw badkamervloer.

Voordelen:

  • Comfortabel, duurzaam

Linoleum staat bekend als een duurzaam en flexibel materiaal. Het heeft ook een lichte meegeven waardoor het comfortabel is om op te stappen, vergelijkbaar met een kusseneffect.

  • Uitstekende warmte-isolatie

Linoleumvloeren zijn hittebestendig en kunnen warmte op natuurlijke wijze vasthouden, zodat u geen isolatie hoeft toe te voegen.

  • Antimicrobiële eigenschappen

Dankzij de volledig natuurlijke samenstelling wordt linoleum als antibacterieel en hypoallergeen beschouwd. Dus als u zich zorgen maakt over allergenen die u of uw gezin beïnvloeden, is linoleum een veilige optie voor uw vloerbehoeften.

  • Bestand tegen verkleuring

U kunt er zeker van zijn dat de kleur van linoleum na enkele maanden of jaren niet vervaagt of zijn glans verliest.

  • Duurzaam materiaal

Bij goed onderhoud gaat linoleum tot wel 40 jaar mee. Linoleum is de beste keuze voor badkamervloeren.

  • Lage statische weerstand

Omdat linoleum is gemaakt van biologisch afbreekbare materialen, heeft het oppervlak uitstekende antistatische eigenschappen. Linoleum is een uitstekende keuze voor badkamers en commerciële instellingen waar statische elektriciteit een probleem kan zijn.

  • 100% natuurlijk materiaal

Tot slot is linoleum, zoals we al eerder aangaven, gemaakt van natuurlijke materialen en is het gezondheids- en milieuvriendelijk.

nadelen:

  • Niet waterdicht

Linoleum is waterafstotend, maar we raden aan om een extra laag sealer aan te brengen als je het in de badkamer gaat gebruiken. Om uw Linoleum te beschermen tegen waterschade, moet het minstens één keer per jaar opnieuw worden aangebracht.

  • Onderhoud onderhoud

Zoals eerder opgemerkt, vereist linoleum specifiek onderhoud met betrekking tot zijn waterbestendige eigenschappen. Een sealer moet een of twee keer per jaar opnieuw worden aangebracht. Het linoleumoppervlak moet om de drie jaar in de was worden gezet.

  • Lastige installatie

Linoleumvloeren zullen hoogstwaarschijnlijk professionele hulp nodig hebben om correct te installeren. Linoleum is aanzienlijk stijver dan vinyl; daarom is het installeren ervan meestal geen eenmanszaak.

  • Bestand tegen krassen

Linoleum is een veel zachter materiaal dan vinyl. Linoleum is zachter dan vinyl. Alles wat het oppervlak in de weg staat, kan sporen achterlaten. Dat is geen probleem aangezien we hem in de badkamer gaan installeren. Draag echter geen schoenen met hakken, aangezien deze een lichte lekke band kunnen achterlaten op het oppervlak van het linoleum.

De Voor- En Nadelen Van Het Gebruik Van Vinylvloeren In Badkamers

Laten we eens kijken of vinyl een haalbare vloeroptie is voor uw badkamer. Dit zijn enkele van de voor- en nadelen van dit materiaal.

Voordelen:

  • Makkelijk te installeren

Vinylvloeren zijn een uitstekende keuze voor doe-het-zelf installatie. Vinylvloeren zijn eenvoudig te installeren omdat ze in elkaar grijpende tegels hebben.

  • Laag onderhoud

Vinyl zou een relatief onderhoudsarme optie zijn, vooral als je de waterdichte variant kiest. Het enige dat u hoeft te doen, is het op te dweilen om het er spik en span uit te laten zien.

  • Veel ontwerp- en stijlopties

Er zijn veel stijlen en kleuren beschikbaar in moderne vinylvloeren. Er zijn veel stijlen die het uiterlijk van hout en natuursteen nabootsen. Qua stijlvariatie neemt vinylvloeren de spreekwoordelijke taart.

nadelen:

  • Niet bepaald milieuvriendelijk

Hoewel het goedkoper is dan linoleum, is de productie van vinyl enigszins problematisch voor het milieu vanwege de chemicaliën die het gebruikt. Vinyl is niet-hernieuwbaar, dus het kan moeilijk zijn om het op de juiste manier weg te gooien.

  • Korte levensduur

Alleen vinyl heeft een levensduur van ongeveer tien jaar, vergeleken met de levensduur van linoleum van 40 jaar. Met de juiste zorg en onderhoud kunnen vinylgecoate vloeren tot twee keer zo lang meegaan.

  • Gevoelig voor verkleuring

Vinylvloeren zijn zo goed als het ontwerp en de kleur. Vinylvloeren zullen uiteindelijk vervagen, zelfs bij regelmatig onderhoud. In een badkamer vervaagt de kleur sneller. Dit komt door vocht en chemicaliën zoals shampoo en zeep waaraan de vinylvloer dagelijks wordt blootgesteld.

Conclusie

In je badkamer is het makkelijk kiezen tussen vinyl of linoleum. De belangrijkste verschillen die we hebben opgesomd, zullen u helpen om degene te kiezen die het beste bij uw behoeften past. Vinyl is veelzijdig en betaalbaar. Het is ook gemakkelijk schoon te maken. Daarentegen gaat linoleum beduidend langer mee en is het milieuvriendelijker.