Het plaatsen van een badkamertegel is niet compleet zonder voegmiddel. Grout is niet bedoeld om eeuwig mee te gaan. U zult uiteindelijk opnieuw tussen tegels moeten voegen. Als je je afvraagt hoe lang voegmiddel meegaat, ben je hier aan het juiste adres. We zullen leren hoe lang een badkamervoeg meegaat voordat deze moet worden vervangen. We geven ook tips over hoe u de levensduur kunt verlengen en op welke tekenen u moet letten om aan te geven dat uw voegmiddel moet worden vervangen.

Badkamervoegsel, zowel voor de vloer als voor de muur, duurt meestal ongeveer 15 tot 20 jaar voordat het moet worden vervangen. Dit aantal is berekend op basis van goed onderhouden grout. Degenen die niet om hun voeg geven, zullen hun levensduur aanzienlijk zien afnemen.

Waarom Is Het Voegen Van Uw Badkamer-/douchetegel Essentieel?

Het voegen van uw tegel is cruciaal om de algehele integriteit te optimaliseren. Grout kan schade aan uw tegels voorkomen door de subtiele uitzetting en samentrekkingen van het huis. Bovendien zal badkamervoeg ook helpen voorkomen dat vocht tussen de tegels sijpelt. Water dat erin slaagt in de tegel te lekken, zal de onderliggende ondergrond langzaam aantasten.

Dat gezegd hebbende, de voeg zelf is niet ongevoelig voor langdurige waterschade. Ophoping van schimmel en meeldauw is een groot probleem bij voegen in de badkamer. Dit kan leiden tot scheuren in de voegen. Dit probleem komt het meest voor bij cementgebonden voegmiddel omdat het poreus en niet waterdicht is . Vanwege deze constante verslechtering is het onderhoud van de voegen essentieel.

Tekenen Dat U Grout Opnieuw Moet Aanbrengen

Sommige veelbetekenende en enkele niet-zo-subtiele tekenen dat u moet gaan nadenken over het opnieuw voegen van uw badkamer. Dit zijn de signalen waarvan u op de hoogte moet zijn en actie moet ondernemen om verdere schade aan uw badkamer te voorkomen.

Voegschade Zoals Scheuren En Gaten

Dit is de belangrijkste reden waarom u uw tegels opnieuw moet voegen. Hoewel het waar is dat grout tientallen jaren meegaat (met goed onderhoud), kun je sommige factoren niet voorkomen. Door schokken op de vloer, zwaar voetverkeer of aardbevingen kan uw voegmiddel eerder dan verwacht in een relatief slechte vorm komen.

Een grote reden om uw tegels opnieuw te voegen is als u scheuren en gaten opmerkt. Houd er rekening mee dat de hoge vochtigheidsgraad van badkamers het een broeinest maken voor schimmel en meeldauw. Deze schimmel gedijt in spleten op de vloer, wat de beste plaats is om dit te doen. Om toekomstige problemen te voorkomen, is het belangrijk om op beschadigde plekken opnieuw mortel aan te brengen.

Schimmel- En Meeldauwconstructie

Als er ernstige schimmel- of meeldauwophopingen zijn, is de tweede reden waarom u uw voeg opnieuw moet voegen. Schimmels rond tegels zijn een ander teken dat de voeg is beschadigd. Dit schimmelprobleem kan ook onaangenaam zijn en uw badkamer een onhygiënische uitstraling geven.

Als u witte tegels gebruikt, kan verkleuring in de voeg de algehele esthetiek ernstig aantasten. U heeft meer kans op schimmel- en meeldauwproblemen als u cementspecie voor uw badkamer gebruikt. Dit is een veelvoorkomend probleem en opnieuw voegen kan de beste optie zijn. U kunt echter ook schimmelverwijderaars proberen. Als de schimmel terugkeert, is het opnieuw aanbrengen van grout de enige oplossing.

Te Volgen Stappen Voordat U Uw Badkamervloertegel Opnieuw Gaat Voegen

Voordat u begint met het verwijderen van de tegelvoeg, moet u controleren of het alleen een probleem is met het opnieuw voegen. Heeft de schimmel en meeldauw zich onder de tegels verspreid? Is de ondergrond onder de tegels beschadigd door het water?

U controleert de integriteit van de onderliggende ondergrond door op de tegel te tikken. Genereert het een hol geluid? Zo ja, dan is de kans groot dat de ondergrond eronder is geërodeerd en staat u een enorme taak te wachten, behalve het vervangen van de voeg.

Reinigingstips Voor Badkamertegels

Een nieuw geïnstalleerde voeg ziet er uitstekend uit, maar zal na verloop van tijd meer een visueel afschrikmiddel zijn zonder goed onderhoud. Ook zal uw voegmiddel hoogstwaarschijnlijk eerder schade oplopen als u niet de nodige stappen onderneemt om er voor te zorgen. Daarom hebben we een lijst met tips samengesteld hoe u de levensduur van uw voegmiddel kunt maximaliseren. Pas deze reinigingstips regelmatig toe en u kunt schade en de vorming van schimmel en meeldauw effectief bijna voor onbepaalde tijd voorkomen.

Dagelijkse Reinigingstips Voor Voegen:

  • Zorg ervoor dat u de tegelvoeg afveegt na het douchen. We raden aan om een wisser te gebruiken om dit karwei gemakkelijker en sneller te maken.
  • Spuit daarna een douchereiniger op je tegel. Je kunt er ook zelf een maken door een oplossing van water en azijn te mengen (4 delen water, één deel azijn). Er zijn veel douchereinigingsproducten die u kunt kopen.

Wekelijkse Tips Voor Het Reinigen Van Voegen:

  • Minstens één keer per week kunt u de voeg het beste schoonmaken met een mengsel van water en zuiveringszout. Gebruik een tandenborstel om de pasta aan te brengen en spoel deze vervolgens af met water.
  • Als alternatief kunnen meer problematische vlekken iets wezenlijkers nodig hebben. Voor het verwijderen van voegverkleuring adviseren wij waterstofperoxide te spuiten. Als u de water-en-azijnoplossing elke dag gebruikt, zorg er dan voor dat u de voeg en de tegel grondig schoonmaakt voordat u waterstofperoxide aanbrengt.

Hoe Super Moeilijk Te Verwijderen Vlekken Te Reinigen?

Als u uw tegel maandenlang zonder de juiste reiniging heeft laten liggen, zijn de vlekken mogelijk volledig in de voeg ingebed. Een eenvoudig mengsel van water en azijn of waterstofperoxide is in deze gevallen misschien niet genoeg.

Om die vervelende, formidabele vlekken te verwijderen, gebruikt u een bleekpen of een magische gum om u op specifieke voegen te concentreren en te voorkomen dat deze sterke reinigingschemicaliën op de tegels terechtkomen.

Een beter alternatief voor het agressieve vloeibare bleekmiddel is het mildere poedervormige bleekmiddel van het zuurstoftype, maar het is even effectief in het verwijderen van vlekken. Bleekmiddel op basis van chloor is de laatste optie. Dit is een zeer krachtige oplossing die extra zorg vereist. Zorg ervoor dat u slechts een klein deel van het chloorbleekmiddel rechtstreeks op de voeg aanbrengt en vermijd ten koste van alles de tegel aan te raken.

Badkamervoeg wordt altijd blootgesteld aan vocht. Het is belangrijk om voor uw voegmiddel te zorgen en deze zo lang mogelijk te onderhouden. Of u nu tegels op uw badkamervloer of -muur installeert, de tijd zal komen om voegmiddel opnieuw aan te brengen, hoewel, zoals we hebben vermeld, er verschillende tips zijn en voor reiniging en onderhoud die de levensduur van uw tegelvoegsel kunnen verlengen.